Ziekenhuisgedoe

Ziekenhuisgedoe

Het zou natuurlijk voor iedereen een zegen zijn als allerlei processen in ziekenhuizen beter gestroomlijnd zijn, maar voor mensen met een verstandelijke beperking geldt dat des te meer. Niet alleen voor de degene zelf, maar ook voor verwanten die soms veel tijd bezig zijn om van alles goed geregeld te krijgen.

Henk is vorig jaargevallen en heeft daarbij zijn heup gebroken. Er is in het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein een pin in gezet. Henk is echter voor zijn algemene medische zaken onder behandeling in het UMC in Utrecht, waar ze meer deskundigheid hebben over zijn specifieke aangeboren ziekte.

Nu moet de pin verwijderd worden, en het liefst zo snel mogelijk, want Henk heeft er veel pijn van. Dit doen ze echter niet in het UMC (waarom niet is me niet duidelijk geworden) en hij moet daarvoor naar het Antonius naar de arts die hem vorig jaar geholpen heeft. Maar nu wil de anesthesist van het Antonius dat hij eerst gezien wordt door de longarts van het Antonius om groen licht te krijgen voor de operatie. Maar hij heeft net in het UMC een scan van zijn longen gehad, en het zou dus dubbelop zij als die soort onderzoek ook in het Antonius gedaan gaat worden. Dus ik had al meteen aangegeven dat ze de informatie die er is maar moeten uitwisselen. Maar daar is dus niets mee gedaan.
Dit heen en weer gedoe levert ook de nodige vertraging op wat voor Henk heel vervelend en niet uit te leggen is. Voor mijn vakantie naar Schotland had ik de poli longziekte van het Antonius gebeld en weer gevraagd of ze niet gewoon konden bellen naar het UMC om af te stemmen. De assistente zou het voorleggen aan de longarts. Twee dagen geleden werd ik gebeld door de arts uit het UMC dat de uitslag van de scan goed was, maar dat ze nog niets gehoord had vanuit het Antonius. Dus ik vanuit Schotland het Antonius gebeld en kreeg te horen dat de longarts vier weken op vakantie is. Dan wordt je dus behoorlijk boos en zeg je dat je hier geen genoegen mee kunt nemen. Dat hielp. Vandaag werd ik teruggebeld uit het Antonius. Ze gaan toch maar contact opnemen met het UMC en zetten dan de planning van de operatie in gang.  Waarom kan dat nu niet gemakkelijker?

PLatform VG Brabant heeft een project gedaan voor ziekenhuiszorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik ga daar toch eens vragen of ze een tip voor me hebben om het in het Utrechtse ook op orde te krijgen.

Eén gedachte over “Ziekenhuisgedoe

  1. Iets met bureaucratie
    waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?

    Ik haat het en wil het niet snappen, laat staan begrijpen

    Sterkte, lieve Pouwel
    adem in, adem uit en herhaal, jaar in, jaar uit etc.. de aanhouder wint, jij dus!. Kus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.